Helsinki

Vind 4 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Helsinki

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Finse hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Ook in Finland maken ze gebruik van het internationale alarmnummer 112. Dit nummer geldt voor zowel de politie, de brandweer en de ambulance.

Bijzonderhedenomhoog

Er geldt in Finland een algeheel rookverbod in openbare gelegenheden en op de werkvloer. Dit houdt in dat er in bars, restaurants, cafés en clubs niet gerookt mag worden. In sommige bars en treinen is het nog wel toegestaan om te roken in de daarvoor apart afgesloten rookruimtes waar geen eten en drinken wordt geserveerd.

Feestdagenomhoog

Nieuwjaar
Driekoningen 
Goede Vrijdag
Pasen
Dag van de arbeid 
Hemelvaartsdag
Pinksteren
Midzomerfeest
Allerheiligen
Onafhankelijkheidsdag
Kerstmis

Klimaatomhoog

Finland heeft een gematigd landklimaat met als voornaamste kenmerken neerslag in alle jaargetijden en opmerkelijke verschillen tussen de zomer- en wintertemperatuur.

In de zomer (mei tot half september) is het gemiddeld 15 °C graden, maar het kwik kan oplopen tot 30 °C. Bijzonder zijn de lange zomerdagen met wel 19 lichturen tussen zonsopgang en -ondergang.

In de winter (november tot april) is het gemiddeld rond de -4 °C graden. Sneeuw tovert de stad dan om in een wit sprookje. Eind januari is de koudste tijd in Helsinki. Dan kan het kwik dalen tot -15 °C graden.

Openingstijdenomhoog

Winkels in Helsinki zijn geopend van 09:00 tot 18:00 op werkdagen en van 09:00 tot 15:00 op zaterdag. De warenhuizen en winkelcentra zijn langer geopend, namelijk tot 21:00 op werkdagen en tot 18:00 op zaterdag.

's Zomers (juni t/m september) en voor Kerstmis zijn veel winkels ook op zondag geopend, tot 21:00. Op feestdagen zijn alle winkels gesloten.

Tijdzoneomhoog

In Finland geldt de Oost-Europese zomer- (GMT +3) en wintertijd (GMT +2). Het is er dus altijd een uur later dan in Nederland.

Valutaomhoog

In Finland wordt net als in Nederland betaald met de euro. Ook hier worden alle bedragen afgerond op 5 eurocent. Er wordt dus, net als in Nederland, niet met 1 en 2 eurocentjes betaald.

Vervoer

In het centrum

In de stad

Het openbaar vervoer in Helsinki is prima geregeld. In het centrum is het handig om gebruik te maken van de tram. Er zijn 11 tramlijnen. Tramlijn 3T rijdt door het zuidelijke deel van Kaivopuisto naar het noordelijke deel van Kallio. Deze route gaat langs vele bezienswaardigheden. De trams die rijden op de lijn 3T zijn gemarkeerd met gele symbolen.

Voor langere afstanden kun je gebruik maken van de bus en de metro. Het Centraal Station voor bussen is in het centrum van de stad. Ook kun je reizen met de Suomenlinnanlautta ferry.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Buiten beide terminals bevinden zich bushaltes waarvandaan bussen vertrekken naar alle plaatselijke bestemmingen. Dagelijks rijdt er vanaf ca. 05.45 - 01.10 uur om de 35 minuten een bus van Finnair naar het centrum van de stad.

Buiten beide terminals is er ook een taxistandplaats. De taximaatschappijen zijn onder meer Airport Taxi Yellow Line en Suomen Airport Taxi.

Vliegtuig

Per vliegtuig

Vanaf Amsterdam vlieg je in 2,5 uur naar Helsinki-Vantaa, de luchthaven van Helsinki. Deze ligt ca. 19 km ten noorden van het centrum van de stad.

Wijken

eira

Eira & Kaivopuisto

Eira en Kaivopuisto zijn gerespecteerde districten gevuld met parken, historische gebouwen en beelden. Eira is bekend om zijn huizen in Jugendstil stijl (Art Nouveau), parken en prachtige boulevards. Eira loopt om het Engel Plein, welke is omringt met prachtige gebouwen, waaronder de Chinese Ambassade.

Kiasma

Kamppi

Kamppi is het dichtbevolkte district dat zich uitstrekt van het Centrale Station tot aan de Kabel Fabriek. Kamppi vertegenwoordigt de meest belangrijkste services van de stad en kent dan ook uitstekende transportwegen. Daarnaast vind je hier ook een aantal bezienswaardigheden, zoals Kiasma en de Ruohalahti villa's, prachtige oude houten gebouwen, waarvan sommigen zelfs de oudste van Helsinki zijn.

Kruununhaka

Kruununhaka

Kruununhaka ("Krunikka") is het oudste gedeelte van het huidige Helsinki. Deze wijk is tevens het centrum van Helsinki sinds 1640. Toen Finland nog onder de Zweedse regering stond, was Helsinki nog een zuivere stad en diende Kruununhaka als het land van de Koning. Hier komt de naam Kruununhaka ook vandaan: Kruunu betekent Kroon en Haka betekent Weide.

Punavuori

Punavuori

Punavuori en het iets noordelijker gelegen Kallio waren van origine de districten van de 'werkende mannen'. Punavuori wilde van dit imago af en heeft dit de afgelopen jaren dan ook hevig proberen te veranderen. In Punavuori vind je allerlei oude gebouwen. De wijk is erg populair bij jonge, net afgestuurde mensen en een grote internationale populatie.

Ulanlinna

Ullanlinna

Ullanlinna, met zijn uitzicht op de zee en zijn opeengepakte historische gebouwen is populair onder de jongeren, interieurontwerpers en architecten. In Kaivopuisto's prachtige park vind je immense en peperdure huizen en ambassades. Logisch dan ook dat je in dit gedeelte de rijkelui van Helsinki terugvindt: bankiers en diplomaten wonen in dit gedeelte, dat door de rest maar als arrogant wordt beschouwd.